Kentsel dönüşüme start verilmesiyle birlikte Türkiye’de 6,5 milyonun üzerinde meskenin yıkılarak yeniden yapılması zorunluluk haline gelmiş durumda. Zamanında zemin etüdü gerçekleşmemiş, tehlike arzeden binaların yıkılarak yeniden yapılması amaçlı bu süreçte binalar analiz edilmekte ve bu analiz sonuçlarına göre ‘Risk Tespit Raporları’ oluşturularak, süreç hassas bir şekilde ilerlemektedir. Süreç başladıktan sonra artık binanın yıkımını durdurmak mümkün olmuyor.
Ancak konu bununla da bitmiyor. Asıl tehlike konunun yeni olması ve bu konuda bilgi noksanlığıdır. Kentsel Dönüşüm ile ilgili alakalı alakasız herkesin aklında sorular bulunmakta. Mal sahipleri, bu proje ile birlikte haksız kazanç elde etmeye çalışan dolandırıcıların tuzağına düşme kaygısı yaşamaktadırlar. Yakın zamanda basından da takip edildiği üzere haksız ya da kolay kazanç elde etmek peşinde koşan firmaların neden olduğu çok sayıda mağduriyet söz konusudur. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkarak “Yetki sahibiyim.” diyen, ancak bakanlıktan yetkisi olmayan bazı firmalar faaliyet göstermektedir. Vatandaşlara düşen, bu konuda dikkatli olmak, kentsel dönüşüm konusunda teklif aldıkları firmalara ya da başvurulan kurumlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetki verilip verilmediğini öğrenmektir. Bu konuda en basit yöntem ise ilgili bakanlığın resmi İnternet sitesinden bahse konu firmanın yetkili kurumlar arasında olup olmadığını öğrenmektir. Bakanlık yalnızca yetki verdiği kurumlar tarafından hazırlanmış deprem risk raporlarını onaylamaktadır. Vatandaşlar de sadece bakanlıktan onaylı bu raporlar ile kentsel dönüşüm imkanlarından yararlanabilmektedirler.
Kentsel dönüşümde imkanlar oldukça avantajlı. Özellikle anlaşmalı bankalardan çok düşük faizle kentsel dönüşüm kredisi alabilir, bu krediyle 8 bin Türk Lirası tutarına varan vergi ve harçlardan muaf tutulabilirsiniz. Gerek duyduğunuzda 18 aya kadar kira desteği alınabilmesi ise bir diğer avantaj. İşte bu imkanlardan yararlanabilmek için ön koşul, işlemlerinizin yasanın öngördüğü şekilde yapılmış olmasıdır.
Kat karşılığı sözleşmede dikkat edilmesi gereken hususlar
♦ Sözleşme konusu parselin imar durumu, bu imar durumuna göre oluşacak inşaat projesi ve projeye uygun bağımsız bölümlerin paylaşım tablosu dikkatli incelenmeli,
♦ Müteahhit ve arsa sahibinin sorumlulukları açık ve anlaşılır bir şekilde yazılmalı,
♦ Proje yapımı, ruhsat alımı, işe başlama ve işin bitiş aşamalarını etap etap gösterir şekilde bir takvim içermeli,
♦ Her iki taraf için de cezai şartlar sıralanmalı,
♦ Tapu devir ve ferağ işlemleri ile ilgili açık ve anlaşılır bir madde olmalı,
♦ Teknik şartnamenin maddelerine dikkat edilmeli.
Pingback: Adım Adım Kentsel Dönüşüm Rehberi | Zemin Etüdü